Octotextska höjdare – årslista 2023

Det är dags att väcka liv i en gammal goding – de octotextska höjdarna! Så håll hårt i hatten, champagneglaset, boken eller vad som nu är närmast och häng med på en tur genom året som gått. Nu kör vi!


Januari

Under årets första månad var det dags för lanseringen av Skogslabbet, ett kostnadsfritt onlineläromedel för gymnasieskolan, framtaget av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Skogslabbet är anpassat för gymnasiet och fokuserar på skog och hållbar utveckling. Octotext har varit redaktör för Skogslabbet och har också varit med i utformningen av hur innehållet presenteras.

I slutet av januari tog vi oss till Djurgården i Stockholm för ett studiebesök på Vrak – Museum of wrecks. Efter besöket gjorde vi en utvärdering med hjälp av sju stycken berättelsemotorer för museum (se ”Berättande på museer” av Annika Bentz och Carola Nordbäck, Utställningskritik #1 2023). Vi diskuterade bland annat:

  • institutionens berättelse, t.ex. att man med hjälp av digitala verktyg kan bygga om/förnya institutionen
  • platsens berättelse, att Östersjön är platsen och blir en egen person i och med en jagberättelse) och
  • museiföremålens berättelser, att skapa att känslomässigt band mellan föremål och besökare, t.ex. genom ljudinspelningar från olika fartyg som befann sig i närheten av Estonia den 28 september 1994.

Februari

I februari deltog Octotext på det kulturpolitiska eventet Folk och kultur i Eskilstuna och höll i panelsamtalet ”Rekvisitan har ordet”. Våra fyra paneldeltagare hade alla tagit med sig ett föremål som betydde något för dem. Diskussionerna rörde sig kring frågor som rekvisita som förstärkare av kulturupplevelser, rekvisitamissbruk och vad som händer med rekvisitan – efteråt. Våra deltagare var:

Under årets andra månad höll även Octotext i ett samtal med Ulla Parkdal, textilkonstnär, på Hemslöjden i Stockholm under boksläppet för Att väva ett liv (Isabergs förlag, 2022), en bok som Octotext var redaktör för.


Mars

Octotext höll den här månaden bland annat två onlineworkshoppar i storytelling, ”Det var en gång …”, för personal på Västernorrlands museum samt personer engagerade i hembygdsföreningar i Västernorrlands län. Vi pratade om olika verktyg för lyckade berättelser och deltagarna fick även möjlighet att få respons på texter.

Exempel på presentationsbild från ”Det var en gång …”.

I mars var vi också på studiebesök, denna gång på Tekniska museet där vi fick finfin guidning av Anders Lindeberg-Lindvet och blev nostalgiska över mobiltelefoner vi haft och fascinerande över kärnkraftverk som inte längre fanns.


April

I april blev det – hör och häpna! – ytterligare ett studiebesök. Malin Zedigh lotsade oss genom Stadsteaterns olika rekvisitaförråd. Fantastiskt trevligt! Det var som att vara på en gigantisk loppmarknad med allt från uppstoppade djur till gamla livsmedelsförpackningar, tidningar och väskor av alla de slag.

Ikonisk konserv i ett av rekvisitaförråden.

Vi var också med och representerade SLU och Skogslabbet under SETT-dagarna på Kistamässan. Det var en uppskattad monter som luktade gran och färskt trä. De små askarna med granfrö var oerhört uppskattade. Mässor är kul!

Del av SLU:s monter på SETT-dagarna 2023.

Maj

I maj medverkade vi under idéprocessen i konstnärens Åsa Cederqvists projekt Mycelia i Kviberg i Göteborg. Octotext höll två omgångar av det specialskrivna scenariot ”Tänk om jag vore …” – en för vuxna och en för barn i åldern 10–11 år, samt en skrivworkshop med tema väsen.

Majkväll vid Kviberg.
Handskriven text från skrivworkshop.

Under maj månad hittade vi också workshopen Tala med träd som vi anmälde oss till. Workshopen leddes av konstnären Emma Göransson. Det var en av årets finaste och mest inspirerande upplevelser; att sitta vid ett träd och försöka få kontakt, att lyssna, att teckna och att dela upplevelsen med de andra deltagarna. Slipvillan som lokal passade utmärkt och vädret visade sig från sin allra bästa sida.

Fint träd vid Slipvillan på Långholmen.

Juni

Under juni arbetade Octotext bland annat som redaktör med olika manus för Liber, var i Göteborg och hade möte med Octobyrån och besökte Hjorten skulpturpark för tredje året i rad. Skulpturparken rekommenderas varmt om ni inte har varit där!


Juli

Det var mestadels semester under juli månad men vi hann med att ha skrivarworkshop för unga, 13–22 år, i samarbete med Skarpnäcks kulturhus. Det var inte fel att kunna sitta ute och skriva i solen.

Inspirationsbilderna är tagna inför skrivövningar tillsammans med filmskapande under tema ”Filmsommar”. Bilderna är tagna inne i Skarpnäcks kulturhus.

Inspirationsbild: del av element med grönfärgad lins.
Inspirationsbild: närbild på marmorgolv.

Augusti

I augusti tickade vi igång efter semestern och fortsatte jobba med manus. Under denna månad deltog vi också i Sveriges trevligaste tillställning för skrivande personer: Stockholm Writers Festival. År 2024 äger festivalen rum den 23–25 augusti. Boka in datumet i kalendern redan nu!

SWF-loggan syntes lite varstans på stan.

September

September var en fullspäckad månad för Octotext. Vi höll till exempel berättelseworkshoppen Berättelsetrådar i Bagarmossen, hade boksamtal i Vaxholm, var på en tvådagarskonferens med Octobyrån i Göteborg och besökte Bokmässan. På mässan träffade vi Ellen från Kalejdoskop förlag, vi gillade varandra och hon är numera en del av vårt frilanskontor Ateljéförening Plan Fyra på Lövholmen i Stockholm. Ulla Parkdal var också på mässan och signerade sin bok i Isabergs monter.

Ett trassligt knyte med berättelsetrådar i väntan på att släppas loss.
Ulla Parkdals bok ”Att väva ett liv”.
Två färgstarka profiler möts på mässgolvet. Foto: Anders Fors.

Oktober

I början av oktober var vi på Practices of abstraction – A meetingpoint for art and science, ett kulturevent som arrangerades av Flat Octopus och Cluster 8. Två konstnärer och två forskare fick en kvart var att presentera sitt arbete och sedan hölls ett panelsamtal där gränsen mellan konst och vetenskap diskuterades. Vi träffade senare samma månad Axel från Cluster 8 och pratade vidare om hur Octotext och Cluster 8 skulle kunna inspirera och lära av varandra.

Under höstlovet höll Octotext ytterligare två skrivworkshoppar för unga på Skarpnäcks kulturhus. Under en av dessa träffade vi en sjuttonåring som hade fått pengar för att genomföra ett kulturprojekt, en interaktiv föreställning. Octotext kommer att dela med sig av sin kunskap om just berättande och interaktiva scenarion inom kulturprojektet under 2024.


November

Årets näst sista månad var fylld av möten och förberedelser. Octotext tog, tillsammans med Maria Lindberg HowardBeep, fram en föreläsning om hållbarhet och berättande.

Vi hade också flera arbetsworkshoppar med verksamhetsledaren på kreatörskollektivet Konstjord för att hitta vägar framåt vad gäller olika samarbeten oss emellan.

Octotext var även med på tvådagarsseminariet ”Träff för läsfrämjande – Ung läsning” arrangerat av Kulturrådet och lyssnade på olika samtal om just läsfrämjande insatser.


December

I början på december deltog Octotext på Soloföretagardagen som arrangerade av Företagarna i Stockholm. Det var en inspirerande dag med många möten och flera smarta tips om hur man som företagare når ut till kunder och sprider sitt budskap i olika kanaler.

Vi var också med på Plan Fyras julmarknad för första gången. Men vad säljer ett tjänsteföretag på en julmarknad? Jo, en liten bok med kreativa skrivövningar inklusive exempeltexter så klart! Tillsammans med vår lingvistsamarbetspartner Emil satte vi samman Skriv ihop! Åtta övningar i samskrivande (Octotext 2023) som vi sålde tillsammans med en favorit i repris – julkort med pepparkaksbläckfisk.

Octotext lilla hörna under årets julmarknad på Plan Fyra.
Julkort och skrift med kreativa skrivövningar – en perfekt julklappskombination!

I mitten av december körde vi vid två tillfällen onlineföreläsning om hållbart berättande tillsammans med Maria på Beep. Föreläsningen riktade sig mot småföretagare. Vi hyrde in oss hos Konstjord och pratade spökerier och hållbarhet, hur man som småföretagare kan kicka igång hållbarhetsarbetet och hur man kan berätta om vad, hur och varför man gör som man gör.

Det finns fortfarande möjlighet att vara med på nästa föreläsning som går av stapeln tisdagen den 9 januari 2024 kl. 09–10. Kontakta oss här så återkommer vi med Zoom-länk.

Under tre tisdagar i december körde även Octotext skrivworkshop i manus-, karaktärs- och världsbygge på Skarpnäcks kulturhus.


Det var allt för i år. Nu siktar vi mot 2024 och önskar er alla ett gott nytt, vänligare, lugnare år!

Jenny & David

Rulla till toppen