Workshops

Octotext älskar workshops! Alla våra workshops kan anpassas efter vilka som deltar, hur mycket tid som finns till förfogande och om workshopen ska ske på plats eller digitalt. Det funkar självklart att kombinera dem efter eget tycke och smak.

BERÄTTELSETRÅDAR
Inspirationsworkshop
• ca 3 h

Berättelser finns överallt, inte minst på platser där människor har varit verksamma i århundraden. Tiden nöter på människors minnen, men spåren av oss som har levt och verkat finns kvar. Vilka berättelsetrådar finns hos er?

Berättelsetrådar är en inspirerande workshop som fokuserar på berättande. Den riktar sig till personer som arbetar med berättande på olika sätt – exempelvis kommunikatörer, museipersonal och konstnärer. Vad finns det för berättelser i era verksamheter?

FÖRVANDLINGEN
Stilcentrerad skrivworkshop
• halvdag

Tänk er en webbtext i form av haiku, eller en reklamtext i formen av ett sportreferat. Vad händer om innehållet i en text går från en genre till en annan? Hur påverkar textens stil hur innehållet tas emot av läsaren?

I workshopen Förvandlingen ligger fokus på att laborera med texters innehåll genom stil- och genretransponering. Workshopen passar mer erfarna skribenter som vill utveckla sina stilistiska förmågor.

JU FLER KOCKAR …
Textworkshop med fokus på samarbete
• halv- eller heldag

Skrivande är ofta en ensam syssla. Konstigt egentligen eftersom det är oerhört givande att skriva tillsammans. Men det är inte alltid lätt att veta hur man gör när man samarbetar kring text och skrivande.

I workshopen Ju fler kockar … arbetar vi på olika sätt med att skriva tillsammans, samt med konsten att ge och ta emot respons. Workshopen passar alla typer av skribenter.

KLARA, FÄRDIGA, SKRIV!
Prestigelös skrivworkout
• ca 2 h

Klara, färdiga, skriv! är ett intensivt träningspass i praktiskt skrivande som passar er som är nyfikna på vad som händer om skrivprestationen slängs i papperskorgen. Kom som du är – skriv som det blir!

Fokus ligger på att producera text. Efter en kort uppvärmning kör vi korta intervallpass på 2–5 minuter som visar hur man kan:

  • skriva mycket material på kort tid
  • lösa upp skrivkrampsknutar
  • inspireras av varandras texter.
SPANA EFTER BERÄTTELSER
Eftertänksam skrivworkshop
• ca 3 h

En plats där tuggummirester och ogräs samsas med hundar och människor eller en plats där himlen möter staden, ensamhet möter gemenskap. Platsen kan vara öde, i väntan på något nytt, eller full av liv. Hur har platsen påverkat människorna – och hur har människorna påverkat platsen?

I skrivworkshopen Spana efter berättelser funderar vi vilka spår av berättelser som finns på olika platser. Vad är det som pågår, och har pågått, på platsen? Vilka aktörer finns? Deltagarna får tid till eftertanke och reflektion genom att först samla på sig intryck med hjälp av papper och penna, sedan bearbeta materialet genom olika skrivövningar.

Spana efter berättelser riktar sig till er som är nyfikna på hur vardagen kan se ut om den kryddas med fantasi. Den passar också bra för dem som vill utforska skrivandet i lugnt tempo.

SPRÅKPOLIS FÖR EN DAG
Språknördande textworkshop
• ca 2 h

Vad är egentligen rätt och fel när det kommer till skrivande? Är det okej att stava lite hur som hällst? Vem bestämmer över vad en får – och inte får – skriva?

Workshopen Språkpolis för en dag passar alla som någon gång tänkt tanken att ”sådär skriver man ju inte”. Vi grottar ner oss i språkregler, testar gränser, trixar med nya stil- och språkkombinationer och ser om gamla textregler håller än idag.

Rulla till toppen