Vecka 46: Konferens och skrivande

Jag fick en informationsblankett angående Astrid Lindgren-konferensen när jag var på Bokmässan i slutet av september. I tisdags, på Astrids 110:e födelsedag, var det dags att bänka sig tillsammans med cirka 400 andra i hörsalen på Kulturhuset i Stockholm. Jag såg fram emot dagen och det kändes inspirerande med teman som läsning, tänkande och medborgarskap. Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara kvar hela dagen utan gick efter att Philip Pullman hade haft sin föreläsning. Tyvärr missade jag också när det på kvällens mingel avslöjades att min före detta frilanskontorskollega Jenny Jägerfeldt fick Astrid Lindgren-priset! Grattis Jenny!

Men, men av det jag såg kan jag säga att första halvan fram till 11-fikan levde upp till förväntningarna. Speciellt Ola Rosling fick mig att vakna till ordentligt. Efter kaffet följde en stressad föreläsare med hysteriska och otydliga Power Point-bilder. Högt snarkvarningsläge. Samtalet mellan Alfredsson och Waldersten var småputtrigt men ganska förvirrande eftersom ingen, inte heller moderatorn, lyckades klämma fram vad de skulle prata om och varför. Mot slutet blev det lite klarare men förberedelse hade inte skadat. Philip Pullman höll måttet som trivsam britt som underhöll och informerade, men jag saknade koppling till hans eget författarskap och hans egna verk. Känslan var mer Attenborough goes historisk Wikipedia, men det funkade.

Var det värt pengarna? Njäe. Går jag nästa år? Kanske. Det beror på föreläsningslistan – och att lunchen görs något mer mättande.

För övrigt har det varit skrivargrupp, redaktörande och eget skrivande inför antologideadline. Fint det.