Vecka 34: Varulven Per

Har du kört fast i skrivandet? Pröva att skriva på tid. Sätt en klocka på fem minuter och låt tankarna gå direkt mellan huvud och tangentbord. Redigera inte, sitt inte och fundera över ”rätt” formulering. Bara skriv. Om du lägger ”måste”, ”bör”, ”behöver”, ”kan inte” osv åt sidan, och istället kör på att få ur dig text, kommer du ha mer och gå på än om du ska tänka först och skriva sen.

Apropå att skriva på tid: Jag är med i en skrivargrupp. Vi ses varannan vecka, äter mat, skriver ett gäng texter och fikar. Vi turas om att fixa käk och planera skrivövningarna. Det är prestigelöst, kul och inspirerande – skrivande utan ”måsten”. Inget behöver förberedas hemma, allt skrivs på plats – korta övningar på mellan 3–6 minuter.

I torsdags var det min tur att leda. Övningarna handlade om ”Nordiska väsen i vardagsmiljöer”. Vad händer när huldran ska vikariera på högstadiet, trollet hamnar hos Försäkringskassan eller sjöjungfrun hänger ensam på en strand i höstmörkret? En av deltagarna skapade, på cirka fem minuter, varulven Per: blek, försynt, och tyst. Inte särskilt farlig alls, snarare rätt harmlös. Tyckte lite synd om honom under övningarna. Möjligtvis fick han ihop det med sjöjungfrun på slutet, jag minns inte riktigt. I vilket fall är jag glad att han kom till just där och då.